Hur påverkar träning och hälsa kroppen?

Hem / Träning

Vi alla vet att träning är bra för hälsan på många sätt. Regelbunden träning är bra för hjärtat men också även vår vikt, sömn och skeletthälsa. Med andra ord, träning är bra för människans välmående.

Rörelse

All form av rörelse kan på ett eller annat sätt påverka din hälsa till det positiva. Aktiviteter som raska promenader, friluftsliv, löpning eller styrketräning kan bidra till ett bättre välmående, men också minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Om du är för stillasittande i vardagen ökar risken för övervikt, fetma, diabetes, och hjärt- och kärlsjukdomar.

Varför ska jag röra på mig?

Jo, eftersom din kropp är skapt för att röra på sig. Under tiden du rör på dig händer det mycket i kroppen som gör att du känner dig både starkare, men framförallt piggare. Blodcirkulationen ökas och cellerna i din kropp tar upp mer syre. Detta bidrar till att kroppen tar hand om förhöjda stresshormoner och blodfetter. Minskas stresshormonerna i kroppen mår du bättre fysiskt men också psykiskt.

Jobbar du med fysisk aktivitet varje vecka minskas följande:

  • Att du dör i förtid
  • Hjärt- och kärlsjukdomar, exempelvis högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt eller stroke
  • Metabola sjukdomar, alltså typ 2 diabetes eller fetma
  • Psykisk ohälsa
  • Cancer, till exempel tjocktarmscancer eller bröstcancer
  • Benbrott

Hur mycket behöver jag röra på mig i vardagen?

Är du vuxen, alltså 18 år och uppåt är rekommendationen att vara aktiv i minst 150 minuter per vecka. Intensiteten på träningen ska vara normal, alltså du ska röra dig på ett sätt som får igång puls och andning. Är du en person som tränar i högt tempo och hög intensitet så behöver du röra dig i 75 minuter per vecka.

3 tips för att uppnå detta:

  • Gå en rask promenad på 30 minuter fem gånger i veckan
  • Löpträna 20–30 minuter tre dagar varje vecka
  • Eller kombinera de två första punkterna

Hitta fler sätt att bli mer aktiv i vardagen

Vi rör oss väldigt mycket i vardagen som vi egentligen inte tänker på. Exempelvis städar, hushållsarbete, leker med barnen, promenad med hunden eller tar sig till och från jobbet. Försök att hitta tillfällen i vardagen där du minskar stillasittandet.

Tips på aktiviteter du kan lägga till för att få en mer aktiv vardag

Ta trapporna istället för att åka hiss eller rulltrappa

Gå av bussen en hållplats tidigare och gå sista biten

Promenera den sträckan där bil egentligen inte behövs

Höj och sänkbart skrivbord på kontoret

Skadeförebyggande träning

Det är viktigt att ta hand om kroppen för att förebygga skador. Skador är vanligt och förekommer när felaktig träning ökar. Läs mer om hur du minskar skador här!

Träningstips – Hur ska jag träna?

Det kan vara svårt att veta hur och vad du ska träna. Dels med övningar och hur du får ut max i din träning. Läs mer om skadeförebyggande träning här.