Genom att massera med en massagepistol kan du optimera dina chanser att återhämta kroppen efter träning. Det kan hjälpa din musker att slappna av, vilket kan hjälpa stora muskelgrupper som ben, rygg och nacke. En massagepistol kan även hjälpa till att öka blodcirkulationen vilket hjälper dig att hålla igång kroppen mellan träningspass. Massagepistolen fungerar genom att med hjälp av tryck/slag mot kroppen ge kroppen vad som kan liknas vid en terapeutisk behandling. Hastigheten på vibrationerna kan i vissa fall ligga på över 3000 slag per minut.
Skadeförebyggande träning är något man sedan länge jobbat med inom idrotten. Detta är ett område där det gäller att stärka de delarna som är särskilt utsatta inom den träning som utförs. Den skadeförebyggande träningen skiljer sig från individ till individ och kräver alltså att den är anpassad åt en själv för bästa resultat.
Hur en skada uppstår kan bero på olika faktorer. Vanligast är det när en utsatt muskel inte längre klarar av det den utsätts för. Det kan exempelvis bli en bristning, sträckning eller att muskelfästen kan gå av. Det är även vanligt att en tidigare skada rivs upp då rehabiliteringen sedan tidigare inte är fullföljd på rätt sätt.
Innan du går på en träning är det viktigt med en rejäl uppvärmning för att värma upp kroppens muskler. Värmer du upp ordentligt blir du inte bara smidigare, skador minskas och du presterar bättre!
Är kroppen otränad ökas risken för en skada. Har du inte tränat under en längre period bör du ta det lugnt i början för att mjuka upp kroppen och vänja den med fysisk ansträngning.
Du ska inte vara för snål och träna med dålig utrustning. Använder du rätt utrustning som är bra anpassad för dig minskas risken för skada. Ett exempel på utrustning kan vara löparskor. Här är ett bra sätt att åka till en butik för att få hjälp med att hitta en sko som är bra anpassad för dig och ditt steg.
Hårt slit och hård träning kräver vätskepåfyllning då du snabbt tappar vätskan under fysisk aktivitet. Därför bör du planera att dricka före, under och efter passet.
Om du inte låter kroppen hinna återställa sig efter ett hårt pass kan du råka ut för överträning. Symptom på detta är träningsvärk som håller i sig, trötthet och energibrist. Håll därför också koll på vätskebalansen, sömnen och kosten.
Efter ett träningspass bör du varva ner. Du bör jogga i ett väldigt lågt tempo och därefter påbörja en stretch. Nedvarvning bör vara under 10–15 minuter.
Om du på något sätt känner dig sjuk eller tror att du bär en infektion ska du inte träna. Risken kan då bli att du får hjärtmuskelinflammation och rubbad hjärtrytm vilket kan vara väldigt allvarligt.
För att skapa bra resultat i din träning bör du leva en sund livsstil. Detta kan vara att äta rätt, undvika stress, få rätt sömn och inte träna när du är sjuk etcetera.
En osteopat hjälper dig vid problem med din kropp. Du kan gå till en osteopat om du har problem med kronisk eller tillfällig smärta i rygg, nacke, leder eller har huvudvärk som sitter i. Du kan även få hjälp med andnings- och matsmältningsbesvär. Hos en osteopat är syftet att behandla kroppen genom att ge stimulering i nerver och blodcirkulationen.
När du ska besöka en osteopat berättar du din sjukdomshistoria och får ofta fylla i ett formulär. Därefter börjar en kroppslig undersökning med hjälp av händerna och undersöker det drabbade området. Då en osteopat jobbar inom ett brett område utförs aktiviteterna beroende på vad felet är. Vid exempelvis ryggradsproblem jobbar man med knäckningar medan smärta i muskler arbetas med stretch och tryck. Vill du läsa djupare hur behandlingen går till? Läs vidare här!